Kako se nositi sa anksioznošću nakon Covid-a

1. Dajte prednost snu i vremenu za opuštanje

Neke jednostavne promene načina života i tehnike vam mogu pomoći da se nosite sa opštim strahovima i anksioznostima oko ponovnog ulaska u svet posle Covid-a.

Davanje prioriteta kvalitetnom snu i smanjenje unosa alkohola i kofeina obično pomaže. Odvojite vreme za aktivnosti koje vas opuštaju.

Ove male promene neće otkloniti probleme zbog kojih ste zabrinuti, one vam mogu pomoći da se osećate otpornijim i sposobnijim da se suočite sa problemima.

2. Prihvatite priliku za pozitivne promene

Ako ste zabrinuti zbog povratka na posao ili obrazovanje, preporučuje se da to tretirate kao priliku za posttraumatski rast.

Umesto da pokušavate da se vratite na staro, pokušajte da bolje razumete sebe i svoj život. Iskustva poput pandemije teraju ljude da se suoče sa onim što je zaista važno – našim osnovnim vrednostima. Na primer, možete da unesete promene kao što je stvaranja bolje ravnoteže između posla i privatnog života. Iskoristite ovo vreme da ponovo procenite koje su vaše osnovne vrednosti i pokušajte da unesete promene za koje ranije niste imali vremena.

3. Budite pažljivi prema sebi

Nakon socijalne izolacije, razumljivo je da su neki zabrinuti zbog povratka u radno okruženje ili društvene situacije sa puno ljudi. Ne opterećujte se zbog toga i idite polako.

4. Ponovo uvodite društvene susrete postepeno

Ako se još ne osećate prijatno da izlazite na mesta gde je gužva, organizujte manja druženja (možete pozvati svoju užu porodicu na večeru ili se sastati sa malom grupom prijatelja na piću).

5. Potražite pomoć za anksioznost nakon COVID-a

Postoji mogućnost da je pandemija imala veći efekat nego što mislite, i važno je da koristite profesionalnu pomoć u borbi sa smetnjama.

Za blaže simptome anksioznosti, onlajn kursevi, knjige ili aplikacije za mentalno zdravlje mogu biti korisni za samostalno upravljanje simptomima.

Ako se borite sa depresijom, anksioznošću ili uznemirenošću, ne pokušavajte sami da to popravite!

Pomoć je uvek dostupna i ako vaši simptomi imaju značajan uticaj na vaš život, zakažite termin da o tome razgovarate sa lekarom ili terapeutom.

Sa njima razgovarajte o dostupnim opcijama lečenja. Ovo može uključivati upućivanje na psihološke tretmane kao što je kognitivno bihejvioralna terapija (KBT) i/ili preporuku lekova koji će vam pomoći da se izborite sa anksioznim smetnjama.

Dr. Vladica Sibinović, psihijatar i psihoterapeut

Dr.Vladica-Sibinovic

Vladica Sibinović

psiholog i psihoterapeut

Najnovije